47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Marcus Lindeen till Göteborgs Stadsteater och Göteborg Film Festival

Teater- och filmregissören Marcus Lindeen kommer till Göteborg för att presentera sitt konstnärliga forskningsprojekt. Projektet består av pjäsen Det osynliga äventyret, filmen Flotten och den nya boken Iscensatta samtal.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Teater- och filmregissören Marcus Lindeen, prisad med såväl en Guldbagge, Kristallen som Prix Europa för sina dokumentärer, kommer till Göteborg för att presentera sitt konstnärliga forskningsprojekt. Det hela är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater och Göteborg Film Festival och äger rum under den första filmfestivalhelgen i slutet av januari. Projektet består av pjäsen Det osynliga äventyret, filmen Flotten och den nya boken Iscensatta samtal som handlar om arbetet med de två verken.

– Marcus Lindeen är en väldigt spännande konstnär som länge har låtit film och teater gå hand i hand och utveckla varandra. Med sitt ödmjuka, nyfikna undersökande av människan och hennes identitet/er skapar han unika berättelser, i mellanrummet mellan fakta och fiktion, det dokumentära och det påhittade, säger Göteborgs Stadsteaters konstnärliga ledare Linda Zachrison.

– Göteborg Film Festival har följt Marcus Lindeens särpräglade arbete med dokumentärt material i många år, och det känns väldigt roligt att i samarbete med Göteborgs Stadsteater uppmärksamma hans gränsöverskridande konstnärskap under filmfestivalen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival.

Scenkonstföreställningen Det osynliga äventyret, som spelas på franska och textas på engelska, hade premiär 2020 på prestigefyllda Festival d’Automne i Paris. Den får nu sin Sverigepremiär på Stadsteaterns Stora Scen efter att ha turnerat och spelats på festivaler runt om i Europa.

Pjäsen bygger på intervjuer med en hjärnforskare, en konstnär och en transplantationspatient som aldrig har träffats. Genom tre exceptionella livsberättelser om personer som tvingas återuppfinna sig själva, bjuder Marcus Lindeen in publiken till ett inre äventyr, där ingen fråga är för intim för att ställas.

Läs mer om Det osynliga äventyret

Förutom Det osynliga äventyret, som spelas vid tre tillfällen 27 och 28 januari på Stadsteatern, visas filmen Flotten på biografen Göta 28 januari, under Göteborg Film Festival.

Picture of the 1973 Acali raft that crossed the Atlantic with eleven people onboard in a controversial scientific experiment in human behavior. From the documentary film The Raft directed by Marcus Lindeen.
Scene from the documentary film THE RAFT by Marcus Lindeen. Mary Gidley, Edna Reves, Fé Seymour and Servane Zanotti reunite to talk about the 1973 Acali expedition they were part of, drifting across The Atlantic in a small raft as part of a controversial scientific study in human behavior.

Flotten har visats på fler än femtio filmfestivaler och haft biopremiär i elva länder. Här återförenas sju personer som 1973 deltog i ett socialt experiment om våld och sexualitet ombord på en flotte. I filmen används arkivmaterial från resan över Atlanten och scener inspelade i en studio ombord på en scenografimodell av den verkliga flotten.

Läs mer om filmen Flotten

Den 27 och 28 januari tillkommer också publiksamtal om pjäsen och filmen, offentligt boksläpp av Iscensatta samtal (POV Books) på Stadsteatern samt ett samtal om filmskapande och akademisk forskning under Filmforum Sverige, filmfestivalens plattform för den svenska filmbranschen.

Marcus Lindeen är bosatt i Paris och är också en av fem internationella husregissörer på legendariska Piccolo Teatro i Milano. Hans debutfilm Ångrarna (2010) och den senaste filmen Flotten (2018) belönades båda med Prix Europa för bästa europeiska tv-dokumentär. Ångrarna vann även en Guldbagge och tv-priset Kristallen för bästa dokumentär. Marcus Lindeen är även forskare vid SKH, Stockholms konstnärliga högskola, där han undersöker samtalet som metod och form för att gestalta dokumentärt material på film och teater. Lindeen disputerar i mars 2024.

Läs mer om Marcus Lindeen och forskningsprojektet.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen