48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Pia Lundberg blir konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival

Lundberg kommer närmast från tjänsten som kulturråd vid Sveriges ambassad i London och tillträder som konstnärlig ledare den 1 mars 2024.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Pia Lundberg utses till ny konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival. Lundberg kommer närmast från tjänsten som kulturråd vid Sveriges ambassad i London och tillträder som konstnärlig ledare den 1 mars 2024.

– Det känns fantastiskt att få bli del av Nordens största filmfestival och jag är så glad över förtroendet. Jag har varit på hundratals filmfestivaler och får nu äntligen chansen att vara med och skapa en själv. Ibland önskar jag att stora filmupplevelser kunde ordineras av läkare. I en tid då allt fler makthavare ser konsten som ett instrumentellt verktyg är det dessutom viktigare än någonsin att lyfta fram filmen som konstnärligt och självständigt uttrycksmedel, säger Pia Lundberg.

– Styrelsen för Göteborg Film Festival är mycket nöjd med att efter en omfattande rekryteringsprocess med många högkvalificerade sökanden kunna presentera Pia Lundberg som ny konstnärlig ledare. Pia Lundberg har en lång och bred erfarenhet från filmbranschen där hon haft flera roller och utvecklat ett stort nätverk som kommer att bidra till att stärka filmfestivalen, säger Carina Lindberg Glavå, styrelseordförande, Göteborg Film Festival.

– Jag är oerhört glad att styrelsen kunnat locka tillbaka Pia till filmfältet efter flera år som kulturråd i London. Det finns få personer i Sverige med sådan stor erfarenhet av internationella filmfestivaler och djup förankring i den nordiska filmvärlden. Jag ser fram emot att tillsammans med Pia fortsätta arbetet med att utveckla Göteborg Film Festival som Nordens filmkulturella nav, säger Mirja Wester, vd, Göteborg Film Festival.

Pia Lundberg var utlandschef på Svenska Filminstitutet mellan 2007 och 2018 med uppdraget att sprida svensk film internationellt och stärka internationella samarbeten för svensk filmbransch. Under sju år var Lundberg ordförande i kommittén som utser Sveriges Oscarsbidrag.

De senaste fem åren har Lundberg arbetat i London som kulturråd vid Sveriges ambassad.

Pia Lundberg är utbildad journalist och startade sin karriär som skribent och redaktör för flera, såväl svenska som internationella, medier med inriktning på film och kultur, exempelvis Variety och Screen. Runt millennieskiftet var hon under fyra år chefredaktör för filmtidningen Cinema.

Pia Lundberg tillträder sin tjänst 1 mars och efterträder Jonas Holmberg.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen