48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

SaraKlara Hellström vinner Startsladden!

Priset är värt 350 000 kronor.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

SaraKlara Hellström mottog idag kortfilmspriset Startsladden för sin film Bromance. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster, vilket gör Göteborg Film Festivals kortfilmspris till ett av världens största.

15-årige Räkan sitter hemma och gamear när han motvilligt blir meddragen på fest. Väl på plats känner han sig obekväm och det är tydligt att han inte platsar in. Till slut får han nog och gör något drastiskt. SaraKlara Hellströms Bromance är ett träffsäkert ungdomsdrama om vänskap, normer och stora känslor.

Juryns motivering lyder”För ett imponerande nyanserat berättande, där filmskaparen både lyckas berätta en emotionellt slagkraftig historia på individnivå samtidigt som den synliggör makthierarkier på en större samhällelig nivå.

Är priset för tillhörighet alltid någon annans utanförskap? Är det enda sättet att klättra att sparka nedåt? Hur frigör vi oss från giftiga maskulina ideal?

Filmen konfronterar oss rakt i nyllet med den verklighet vi allra helst vill blunda för. När eftertexterna rullar känner vi alla att vi har vart med om något, men vi är själva lämnade att sätta ihop skärvorna som kan möjliggöra en förändring.”

Startsladdens jury bestod i år av Monne Lindström, regissör, Hannah Alem Davidson, skådespelare, Mikael Bundsen, regissör, Brynhildur Thorarinsdottir, producent.

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, Gothenburg Studios, Red Rental by Maan, Scen & Film, SVT, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym och Shoot&Post.

Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och varje år premiärvisas drygt 50 nya kortfilmer under de elva festivaldagarna. De Startsladden-nominerade filmerna är några av festivalens mest populära med stort publiktryck och visningarna är slutsålda varje år.

Vinnaren av Startsladdens publikpris tillkännagavs senare på kvällen i festivalens livesända talkshow från Skanshof – Studio Draken. Du kan titta på livesändningen i efterhand på vår Facebook-sida

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen