48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Sommarlov för Alicia Vikander Filmlabb

I förra veckan förhandsvisades dokumentären And the King said: What a Fantastic Machine för åttondeklassarna som ingår i årets Alicia Vikander Filmlabb.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

I förra veckan förhandsvisades dokumentären And the King said: What a Fantastic Machine för åttondeklassarna som ingår i årets Alicia Vikander Filmlabb. Filmens ena regissör, Axel Danielson, var på plats för att introducera visningen och svara på frågor efteråt.

Nu går årets deltagande skolor (Lundenskolan, Jättestensskolan, Torslandaskolan) i Alicia Vikander Filmlabb på sommarlov efter en inspirerande vårtermin. En termin där eleverna laborerat med film och bland annat skapat stafett-filmer inom klassen för att lära sig dramaturgi och kontinuitetsklippning.

Som avslutning visades förra veckan fick eleverna en biovisning av And the King Said, What a Fantastic Machine av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck. Dokumentären handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till idag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen, producerad av Plattform Produktion, är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams.

Alicia Vikander Filmlabb är ett samarbete mellan Alicia Vikander, Göteborg Film Festival, Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs mer om Alicia Vikander Filmlabb här.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen