47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry
47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Nu är det här: startfältet för 2020 års upplaga av Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden! Sveriges mest prestigefyllda kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på över 300 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. Vinnaren koras vid en prisceremoni den 26 januari.

Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och 2020 kommer över runt 70 nya kortfilmer premiärvisas på festivalen. Av dessa har åtta valts ut att tävla i Startsladden, Swedish Short Competition.

Bland tidigare vinnare finns filmer som Min Börda av Niki Lindroth von Bahr, Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, Värn av John Skoog, Pussy Have the Power av Lovisa Sirén och Las Palmas av Johannes Nyholm. Filmer som alla haft världspremiär i Startsladden för att sedan gå vidare till stora framgångar internationellt. Förra årets pris tilldelades Elin Övergaard för Ingen lyssnar.
– Vi är mycket nöjda med årets startfält som, förutom att det håller en väldigt hög nivå, kommenterar och speglar samhället på ett enastående sätt. Vi ser diskussioner om jämställdhet, utsatthet och utanförskap men också hur ny teknik blivit en del av filmskapandet där några av filmerna både är gjorda med hjälp av, och handlar om, artificiell intelligens, säger Tobias Åkesson och Annie Karlsson, ansvariga för kortfilmsprogrammet 2020 på Göteborg Film Festival.

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Studios, Red Rental By Maan, Teaterförbundet, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym och Shoot & Post

De nominerade filmerna är:

Startsladden

Midas

Regi

Jakob Márky

Efter en lika mystisk som magisk kväll vaknar Mattias upp bredvid en kvinnlig kopia av sig själv. Han finner sig omedelbart tillrätta i det bekväma sällskapet, men märker snart att relationen till sig själv kan vara den svåraste att hålla liv i. Jakob Marky bjuder på en skruvad berättelse om den narcissistiska människan.

Jakob Márky vann i oktober 2019 pris på Roygalan för Sveriges bästa reklamfilm. 2013 belönades han Ingmar Bergman-priset för bästa manus.

Startsladden

Daddy's Girl

Regi

Julia Lindström

Fjortonåriga Los relation med sin pappa framstår som enkel och skämtsam i Julia Lindströms okonstlade skildring av en tonårsflickas nyfikna och obesvärade sexualitet. Med skarpt berättande vrids våra förväntningar på lust, skam och föräldraskap.

Julia Lindströms ”Mamma” har vunnit flera priser på europeiska festivaler och sålts till både NRK och SVT. Förutom att göra fler kortfilmer filmar Julia Lindström just nu säsong två av sin norska dramaserie ”Hjerteslag”.

Startsladden

Magnus är sexist

Regi

Hampus Hallberg & Emil Brulin

Efter repetitionerna har den välmenande Johan samlat jämställdhetsgruppen till ett möte på scenen, men samtalet får snart en oväntad och mycket känslig prägel. Skarpt, intelligent och ytterst underhållande om svårigheten i att åstadkomma en förändring.

Hampus Hallberg och Emil Brulin studerade på Teaterhögskolan i Malmö tillsammans och har sedan dess jobbat ihop i många olika konstnärliga projekt. Magnus är sexist är deras debut som filmregissörer.

Startsladden

Sjö i brand

Regi

Jennifer Rainsford

I en avlägsen framtid slår lågorna höga på en sjö i Bangalore och två forna älskare återförenas i en blinkande skog byggd på artificiell intelligens. I hopp om att kunna lindra hjärtesorgen vänder de sig till AI-oraklet i denna lågmälda sci-fi där tekniken blivit spirituell.

Jennifer Rainsford är konstnär, regissör och manusförfattare som arbetar inom fiktion, dokumentär och hybridfilm. Hennes tidigare filmer utspelar sig i framtiden och rymden.

Startsladden

Utan er

Regi

Jean-Luc Mwepu

Idris och Kojo lever i skogen. Det finns minnen av skratt med familj och vänner som nu är borta. Och av ett våld mot dessa älskade. Jean-Luc Mwepu gör en drömsk och poetisk mytologi om av att vara en främling i sitt eget land och leva med misstänkliggörande och våld. Med berättelser som överlevnadsstrategi.

Jean-Luc Mwepu är regissör och manusförfattare med ursprung i Kongo och kollisionen mellan olika världar och klasser präglar hans filmskapande. Efter att ha jobbat som crew på ett flertal produktioner (bl.a. Jönssonligan och Hamilton) gör han nu sin debutfilm ”Utan er” som han har skrivit, regisserat och klippt.

Startsladden

Park

Regi

Vanja Sandell Billström & Lucia Pagano

Människor åker skridskor, dansar, leker, dricker, jobbar, tränar. En del är ensamma, andra tillsammans med vänner, familj eller kolleger. Ljudet från staden brusar i bakgrunden i en stilfullt filmad dokumentär som fångar essensen av vår vistelse i parken.

Vanja Sandell Billström är konstnär och filmare som arbetar med både dokumentär, drama och videoinstallationer. Kortfilmen ”Fotografen” nominerades till både Startsladden och Guldbaggen. Lucia Paganos filmer har visats på flera festivaler runt om i världen, till exempel i Sao Paolo, San Francisco och Warszawa och har fått priser och hedersomnämnanden på filmfestivaler i Los Angeles, Oberhausen och på Nordic Panorama.

Startsladden

Index

Regi

Nicolas Kolovos

Tiden är knapp, stämningen hetsk och nervös, när flyktingarna hoppar av lastbilsflaket för att sätta sig i en båt som ska ta dem över havet. Men en pojke kan inte följa efter. Han har fastnat med sitt finger. En starkt berörande skildring, som lämnar en intensiv kroppslig upplevelse.

Nicolas Kolovos är filmregissör, manusförfattare och dramatiker som skrivit och regisserat flera kortfilmer. I april 2016 tilldelades han Greklands största filmspris, Iris, av den Grekiska Filmakademin för sin kortfilm Fikon. Han har även regisserat TV-drama och dokumentärer för SVT, bland annat regisserade han 2010 komediserien Starke man för SVT.

Startsladden

Grab them

Regi

Morgane Dziurla-Petit

60-åriga Sally har länge sökt efter lycka och kärlek, men de senaste åren har hennes sökande komplicerats av det faktum att hon ser ut exakt som Donald Trump. Följ med in i en hysterisk deep-fakead verklighet där en mans vansinnesfärd genom världen blivit en kvinnas tyngsta ok att bära.

Morgane Dziurla-Petit, född i Frankrike, flyttade till Sverige 2017. Hon har gjort flera flerfaldigt belönade kortfilmer som fungerar på gränsen mellan dokumentär och fiktion. Hon arbetar nu på sin första långfilm, Gudars Skymning.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen