48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

De är nominerade till Startsladden 2023

Startsladden är Sveriges främsta kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Startfältet för 2023 års upplaga av Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden är här. I Sveriges främsta kortfilmstävling tävlar åtta nominerade filmer om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. De tävlande kortfilmerna i Startsladden kommer att visas på Göteborg Film Festival den 29 januari.  

Göteborg Film Festival är Sveriges viktigaste arena för svensk kortfilm och bland tidigare vinnare av Startsladden finns filmer som Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, Värn av John Skoog, Pussy Have the Power av Lovisa Sirén, Las Palmas av Johannes Nyholm och The Expected av Carolina Sandvik. 2022 vann filmen Bromance av SaraKlara Hellström

– Vi är oerhört stolta över att kunna presentera de åtta nominerade filmerna i Startsladden! Årets startfält, med filmer regisserade av både Guldbaggevinnande regissörer, etablerade konstnärer och nya talanger, visar återigen att svensk kortfilm håller en väldigt hög konstnärlig nivå. Det blir ett program med allt från välspelade relationsdraman till poetiska dokumentärer, och som kommer bjuda på nervkittlande Nordic Noir, världspolitik och humoristisk socialrealism från medelklassens djupaste vrår, säger Annie Karlsson, ansvarig för kortfilmsprogrammet på Göteborg Film Festival. 

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Film Studios, Storyline, Scen & Film, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym och Shoot & Post.

Galatea av Arvida Byström och Hampus Byström

Galatea

Regi: Arvida Byström och Hampus Byström

En livlös kvinnokropp hittas inlindad i plast i skogen. Vem är hon och hur har hon hamnat där? Hampus och Arvida Byströms debutfilm är en suggestiv Nordic noir som ställer okonventionella frågor om kvinnans roll i den ensamme mannens sexuella drifter.

Svanmön av Jane Magnusson

Svanmön

Regi: Jane Magnusson

När en elektriker knackar på dörren till en liten etta i centrala Stockholm möts han av 11 svanar. Guldbaggebelönade Jane Magnusson undersöker den sanna historien om “svankvinnan” och hennes passionerade kamp för fåglarnas liv.

Surprise av Laerke Herthoni

Surprise

Regi: Laerke Herthoni

När den framgångsrika skådespelaren Ingrid (Pernilla August) anländer till sin dotters (Aliette Opheim) 35-årsfest blir hennes oväntade hemkomst inte lika väl mottagen som hon hoppats. Istället gör sig hennes år som frånvarande mamma påminda och gapet mellan mor och dotter känns avgrundsdjupt.

Madden av Malin Ingrid Johansson

Madden

Regi: Malin Ingrid Johansson

Madden övar på att bemästra sina högklackade skor bakom ladugården. På kvällen förväntas hon ta hand om sitt småsyskon. Längtan efter tonårsliv i stan krockar med förpliktelserna hemma på gården i en underbart vacker och känslig skildring av en ung tjejs motstridiga inre.

I Think of Silences When I Think of You av Jonelle Twum

I Think of Silences When
I Think of You

Regi: Jonelle Twum

Ett bröllop i Ghana, en resa över havet och ett nytt hem i Europa. Genom både arkivmaterial och nya bilder tar Jonelle Twum oss med på en poetisk resa där tystnaden får berätta om en kvinnas liv och drömmar.

Jörgen Hyltes svåger av Anton Hellström och Edvin Hallberg

Jörgen Hyltes svåger

Regi: Anton Hellström och Edvin Hallberg

Företagslingo och medelålders medelklassmys när Jens Bejemyr introduceras för kollegerna på nya jobbet. I en humoristisk och samtidigt skarp betraktelse av en konfliktfri värld puttrar dialogen på utan mål.

Vernissage av Arvin Kananian

Vernissage

Regi: Arvin Kananian

Efter en hårdför sexakt möts Simon och Siván hos parterapeuten för att prata ut om den distans som Simon upplever mellan dem. I kulturelitens domäner, där estetik trumfar det mesta, drivs ett krisande förhållande mot sin smärtpunkt.

Twerka för Jemen av Tanja Holm

Twerka för Jemen

Regi: Tanja Holm

En engagerad dokumentärfilmare följer i Lena Nymans fotspår och frågar människorna på stan vad de ska göra åt kriget i Jemen. Reaktionerna hon möter och svaren hon får är på samma gång djupt beklämmande och hejdlöst underhållande.


Startsladden logotyper

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen