47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Zar Amir Ebrahimi ledde manifestation för det iranska folket

Foto: Sofia Sabel

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Under tisdagskvällen ledde Zar Amir Ebrahimi en manifestation på Göteborg Film Festival för att stödja det iranska folket och de konstnärer som har fängslats av regimen. 

2008 flydde Zar Amir Ebrahimi från den iranska diktaturen och risken att bli fängslad. Under de senaste månaderna har människor över Iran med ny kraft återupptagit protesterna mot den auktoritära regimen. Idag är Zar Amir Ebrahimi en av de starkaste internationella rösterna för ”Woman, Life, Freedom”-rörelsen.  

Inför tisdagens visning av den iranska filmen Subtraction av Mani Haghighi på Göteborg Film Festival läste Zar Amir Ebrahimi upp ett uttalande framtaget av en grupp av konstnärer, författare och kulturarbetare som kallar sig för Art Culture Action Association. Med sig på Stora teaterns scen hade hon bland andra jurykollegan i Nordic Competition Sofie Gråbøl, jurymedlemmarna Gizem Erdogan och Nahid Persson, och Göteborg Film Festivals konstnärlige ledare Jonas Holmberg

Under sitt tal uppmanade Amir Ebrahimi publiken att skriva under ett upprop framtaget av Art Culture Action Association. Uppropet uppmanar till stöd och solidaritet med det iranska folket och mot förtrycket och våldet som utövas av regimen. Uppropet hittar du här

– Vi konstnärer, författare, akademiker och kulturutövare från olika discipliner och länder, hörsammar våra iranska kollegors vädjan om solidaritet med deras kamp mot det förtryck som utövas av den islamistiska staten Iran. Vi som har skrivit under ger vårt otvetydiga stöd till alla kvinnor, män och barn från Iran i deras kamp för fundamentala mänskliga rättigheter och deras vilja att förnya nationens sociala kontrakt, sa Zar Amir Ebrahimi i sitt tal. 

Art Culture Action Association har tagit fram en lista över 173 filmskapare, konstnärer och konststudenter som har blivit torterade, fängslade eller släppta mot borgen sedan revolutionsrörelsens början. Som avslutning på manifestationen läste Zar Amir Ebrahimi upp alla 173 namn.

– Vi kräver deras omedelbara och villkorslösa frigivning, ett slut på orättfärdiga och kollektiva domar, ett avskaffande av dödsstraffet och att internationella institutioner undersöker den tortyr och de mord som utförs i iranska fängelser, sa Zar Amir Ebrahimi.

Läs hela Zar Amir Ebrahimis tal här.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen