48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Amatörer, regisserad av Gabriela Pichler, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman på en miljon svenska kronor gör det till världens största filmpris.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Amatörer, regisserad av Gabriela Pichler, vann Dragon Award Best Nordic Film 2018.
Prissumman på en miljon svenska kronor gör det till världens största filmpris. Presenting partner för tävlingen är Volvo Car Group som tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad finansierar priset.

Amatörer skildrar den lilla kommunen Lafors som hoppas vända den ekonomiska torkan genom att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ber de ungdomar att producera filmer om sin hemort, men filmerna blir inte som de tänkt sig. Utifrån ett manus som hon skrivit tillsammans med Jonas Hassen Khemiri gestaltar Gabriela Pichler såväl kämpande medborgare som plågade politiker.

Juryns motivering lyder: För dess levande, nyanserade och intelligenta porträtt av en småstad i dagens Sverige, som sträcker sig över olika generationer, bakgrunder och medier.

Juryn delade även ut ett special mention till Iram Haqs Vad ska folks säga ”för dess moraliska mod och djupgående empati för rollfigurerna”.

Årets jury bestod av Steve Gravestock, senior programmer på Toronto Film Festival, Dani Kouyaté, regissör, Linda Wassberg, filmfotograf och Maria Blom, regissör.

Amatörer hade världspremiär under invigningen av Göteborg Film Festival.


Dragon Award Best Nordic Documentary
Simon Lereng Wilmont, The Distant Barking of Dogs

Årets Dragon Award för bästa dokumentär har tilldelats Simon Lereng Wilmont för filmen The Distant Barking of Dogs. Presenting partner av priset på 100 000 kr är Hyresgästföreningen.

Likt fyrverkerier smattrar granaterna kring 10-årige Oleg och hans mormors hus.
De bor i ett slitet hus i byn Hnutove vid krigets frontlinje i östra Ukraina. Under ett år har Simon Lereng Wilmont filmat dem, och bevittnat hur Oleg vuxit upp vid krigets rand. Genom små vardagliga situationer visar filmen hur bräckliga, men avgörande, nära relationer är för överlevnad.

Motiveringen lyder:
Priset går till en film som kombinerar relevans och tidlöshet genom starka filmbilder. Hopp och ömhet i en hopplös situation. En historia om att uppfostra ett barn och vara ett barn.

Hedersomnämnande
Till en modig och innovativ filmskapare som med enormt känslomässigt risktagande bjuder in till en intim berättelse. Ett kreativt användande av bilder, ljud och klipparbete skildrar en utmanande period och skapar en djupare förståelse för den komplexa relationen mellan en missbrukande pappa och en kärleksfull dotter.
Ett hedersomnämnande ges till My Heart Belongs To Daddy av Sofia Haugan

Årets jury bestod av Finlay Pretsell, filmproducent, Karin Ekberg, regissör, och Mohamed Siam, regissör.


The Ingmar Bergman International Debut Award

Christina Pinheiro, Menina

Årets Ingmar Bergman-pris till bästa debut har tilldelats Menina av Cristina Pinheiro.

En självbiografisk och oemotståndlig berättelse om en tioårig flicka som växer upp i en portugisisk familj i södra Frankrike. Menina är en liten varm och glimrande pärla, om hur det är att existera i en tillvaro där ena halvan av familjen känner sig hemma, medan andra halvan ständigt längtar till ett annat hem.

Motiveringen lyder:
Hemma är där hjärtat bor, säger de. Men hur blir det när man tvingas lämna sitt hemland och hjärta bakom sig? Och när ens älskades hjärta riskerar att sluta slå? De existentiella frågeställningarna är subtila men samtidigt djupgående i den vinnande filmen som med ärlig och poetisk regi inte bjuder på något annat än enastående prestationer.
Filmen som fångade juryns hjärtan och som tilldelas årets Ingmar Bergman International Debut Award är Menina av Cristina Pinheiro.

Juryn bestod av: Nanna Frank Rasmussen, filmkritiker, Pernilla August, skådespelare och regissör, Behtash Sanaeeha.


Sven Nykvist Cinematography Award
Sophia Olsson, The Charmer

Sven Nykvist-priset som delas ut till en filmfotograf går i år till Sophia Olsson för The Charmer.

Motiveringen lyder: För träffsäkerheten, det unika cinematografiska språket och den poetiska sammansmältningen av olika miljöer och upplevelser till en enhetlig helhet, tilldelar juryn Sven Nykvist — till Sophia Olsson för The Charmer.

Juryn som utser vinnaren av Sven Nykvist-priset är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.


FIPRESCI- priset

Ísold UggadóttirAnd Breathe Normally

Årets kritikerpris, FIPRESCI, går till Ísold Uggadóttir och filmen And Breathe Normally. Priset delas ut av internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i tävlingen Dragon Award Best Nordic Film.

Några mil utanför Reykjavik ligger flygplatsen Keflavik. Här möter två kvinnor varandras blick genom en plexiglasskiva. Den ena kommer från Guinea Bissau med ett falskt pass och den andra är en ensamstående mamma som har vräkts från sin lägenhet.
Ömsinta personporträtt och magnifikt kameraarbete i kraftfull debutfilm om vänskap, utsatthet och hur ett oöverlagt ord kan förändra människors liv i grunden.

Motiveringen lyder: Priset går till en film som behandlar det stora problemet med att korsa gränser i Europa och på andra ställen. Filmen är gjord på ett både humoristiskt och rörande sätt, med två starka kvinnliga rollfigurer.

Special mention FIPRESCI
Två filmer var enastående men på olika sätt. The Return var det för sin moderna och experimentella hållning till foto, klipp och ljuddesign.

I årets jury satt Jan Erik Holst, Manuel Halpern och Darjja Badior.


Publikens val: Bästa Nordiska Film


Iram Haq, Vad ska folk säga

Årets publikpris för bästa nordiska långfilm går till Vad ska folk säga av Iram Haq.

En ung kvinna kämpar för sin frihet och sitt oberoende när familjen vänder sig emot henne när hon blir påkommen av sin far med sin pojkvän på rummet. Iram Haq har utgått från egna erfarenheter och skapat ett nyanserat, intensivt och mångbottnat drama med en hedersrelaterad tematik.


Dragon Award Best International Film


Alen DrljevicMen Don’t Cry 

För första gången delades Dragon Award Best International Film ut. Priset som röstas fram av publiken går till Men Don’t Cry av Alen Drljevic.

Atmosfären är tung när krigsveteraner från före detta Jugoslavien – machomän och nationalister – samlas för en terapisession.
Alla har svårt att släppa sina ingrodda ideal och svårt att förstå de handlingar de har begått. Dramat visar att det inte är möjligt att förlåta om du inte förstår vad du själv har gjort. Med ett fantastiskt ensemblespel i regi av debuterande Alen Drijevic förs vi in i Balkanmannens djupaste machosjäl och förstår att den går att förändra.

Presenting partner för priset är Göteborgs-Posten.


Honorary Dragon Award

Årets Honorary Dragon Award tilldelades skådespelerskan Juliette Binoche.

Som en av vår tids mest inflytelserika skådespelare har Juliette Binoche gjort en lång rad ikoniska rolltolkningar som format den moderna europeiska filmhistorien. Hon har en unik förmåga att med små gester antyda djupt kända passioner och sorger, och har i en rad oförglömliga filmer utforskat den romantiska melankolins poetiska spännvidd. Samtidigt är hon en mångsidig skådespelare som gjutit liv i en mångfald av dramatiska, komiska och tragiska stilar.


Priser som redan delats ut

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades skådespelerskan Alicia Vikander som tog emot sitt pris på invigningsgalan 26 januari på biograf Draken.

Startsladden, årets bästa kortfilm, tilldelades Götaplatsen #flerochfler av Shahab Mehrabi vid Startsladdenvisningen 28 janauri. I juryn satt Nikeisha Andersson, regissör, Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern Göteborg, Anna Weitz, producent, och Jonas Eskilsson, regissör.

Publikens pris bästa kortfilm fick Konstnären får barn av Sanna Lenken. Priset delades ut på Festivalarenan efter Startsladdenvisningen 28 januari.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kr, tilldelades Gabriela Pichler för Amatörer på Festivalarenan. I juryn satt Mikael Ringlander, präst och projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan samt Se Människan, Annika Broman, verksamhetschef på Sensus studieförbund och Erik Jeppsson, dokumentärfilmare utbildad på Nordens Folkhögskola.

Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kr tilldelades Jonas Odell vid festivalens invigning 29 januari på biograf Draken.

Doris Filmgenipris på 10 000 kr, som Doris-styrelsen varje år delas ut till ett kvinnligt filmgeni, gick till skådespelerskan Anna Bjelkerud.

Håkon Lius stipendium på 15 000 kr, gick till regissören Anders Hazelius.

Bonnie-stipendiet tilldelades Caroline Ingvarsson och Caroline Drab på biograf Draken 28 januari. Stipendiet, som är på 20 000 kronor, finansieras av Draken film och är grundat av regissören Andreas Öhman.

Nordisk Film & TV Fond Prize på 200 000 kr tilldelades den danska tv-serien Ride Upon the Storm och huvudmanusförfattaren Adam Price.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen