48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

2020

Mamma Andersson

Sverige

Mamma Andersson är konstnären bakom affischen till Göteborg Film Festival 2020. Det är ett motiv inspirerat av både filmkonsten och folkbildning.

Karin Mamma Andersson är en av Sveriges mest framträdande konstnärer. Hon finns representerad på flera av Sveriges och världens största museer. Hon är även festivalkonstnär för Göteborg Film Festival 2020.
– Vi är stolta och glada över att Mamma Andersson gör årets festivalaffisch. Hennes unika bildvärld är full av berättelser, känslor och tankeväckande associationer. Göteborg Film Festival 2020 kommer handla mycket om olika perspektiv på jämställdhet och feminism, och affischen bidrar på ett intressant sätt till den diskussionen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Mamma Andersson är känd för att arbeta med olika bilduttryck i samma verk och på så sätt skapa en gåtfullhet, vilket gör betraktaren osäker på sin upplevelse. I arbetet med festivalens affisch har hon bland annat hämtat inspiration från filmen som konstform och folkbildare.
– Jag är verkligen jättestolt över att ha blivit tillfrågad att göra affischen till Göteborg Film Festival. Som ung var film det som inspirerade mig mest. Jag hade inte tillgång till konst eller någon annan konstform, men jag var redan som 13-åring med i Luleås alla filmklubbar. Filmen var det öga mot världen som jag hade där, säger Karin Mamma Andersson.

Om sitt verk som kommer utgöra Göteborg Film Festivals affisch 2020 säger hon:
– Jag förstod ganska fort att detta var ett bra motiv för affisch och för festivalen. Verket symboliserar upplysningen och jag tycker att verket illustrerar folkbildande på ett fint, humoristiskt och humanistiskt sätt.

Mamma Andersson är född 1962 i Luleå. Hon bor och arbetar i Stockholm, där hon också utbildade sig vid Kungl. Konsthögskolan. Hon är en av Sveriges internationellt mest erkända konstnärer och har ställt ut sina målningar på gallerier och museer i hela världen. Mamma Andersson representerade Sverige på Venedigbiennalen 2003 och 2018 gjorde hon en omfattande presentation som konstnär och curator på São Paulo-biennalen i Brasilien. Hennes målningar ingår i samlingar på museer som till exempel MoMA, New York, MoCA, Los Angeles, Nasjonalmuseet, Oslo och Moderna Museet, Stockholm.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen