47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Skådespelare

Mads Mikkelsen

Danmark

Den danska skådespelaren Mads Mikkelsen var 2019 års mottagare av Nordic Honorary Dragon Award. Mikkelsen besökte festivalen för att ta emot hederspriset, ge en master class, samt närvara vid Sverigepremiären av Arctic i regi av Joe Penna.

– Det känns fantastiskt. Jag växte upp med alla svenska barnprogram och fantastiska svenska filmer. Då hade jag inga som helst drömmar om att bli skådespelare. Så att nu få ett nordiskt hederspris från filmfestivalen i Göteborg känns surrealistiskt. Göteborg Film Festival var den första filmfestivalen jag besökte. Vi var där med Blinkande lyktor och det var en väldigt fin upplevelse, sa Mads Mikkelsen.

Mads Mikkelsen är utan tvekan en av Nordens främsta skådepelare, med en stor karriär såväl i sitt hemland Danmark som internationellt. Hans genombrott kom redan i långfilmsdebuten i Nicolas Winding Refns Pusher. Efter det spelade han en stor roll i den framgångsvåg som dansk film upplevde i början av 2000-talet med minnesvärda insatser i bland annat Blinkande lyktor, Älskar dig för evigt och De gröna slaktarna. Karriären har sedan fortsatt lika lysande som omväxlande med fantastiska rolltolkningar i såväl art house-dramer som storfilmer som Casino Royale, Rogue One eller Doctor Strange. 2012 spelade Mikkelsen huvudrollen i Thomas Vinterbergs Jakten. En rolltolkning han prisades mångfaldigt för, bland annat med skådespelarpriset vid Cannes Film Festival.

Foto: Carla Orrego Veliz 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen