47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Här är festivalbesökaren som isoleras på Pater Noster i 7 dagar

Tidigare i januari spred sig nyheten att Göteborg Film Festival isolerar en utvald festivalbesökare på en avlägsen ö som en löpeld i svenska och internationella medier. Efter att ha gått igenom de drygt 12 000 ansökningarna presenterar festivalen nu den utvalda personen för The Isolated Cinema på Pater Noster: en filmfantast som under det gångna […]

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Tidigare i januari spred sig nyheten att Göteborg Film Festival isolerar en utvald festivalbesökare på en avlägsen ö som en löpeld i svenska och internationella medier. Efter att ha gått igenom de drygt 12 000 ansökningarna presenterar festivalen nu den utvalda personen för The Isolated Cinema på Pater Noster: en filmfantast som under det gångna året slitit hårt i kampen mot Covid-19. Genom en videodagbok kan publiken nu följa henne under de sju dygnen på ön.

Möjligheten att bli totalt isolerad på Pater Noster utan vare sig familj, vänner eller mobiltelefon visade sig vara oerhört eftertraktad. På mindre än två veckor tog festivalen emot över 12 000 ansökningar från mer än 45 länder. Efter en omfattande process med intervjuer och tester har en person nu valts ut till den eftertraktade platsen. Valet föll på akutsjuksköterskan och filmälskaren Lisa Enroth från Skövde. När chansen att söka kom och den praktiska möjligheten fanns tvekade Lisa inte en sekund.

– Herregud, det här kommer bli så himla roligt! Jag har inom mitt jobb i vården lyssnat, topsat och tröstat i evigheter känns det som. Tömt mig själv på energi. Vinden, havet och möjligheten att få ta del av en annan verklighet under en vecka lockar mig, säger Lisa i en kommentar inför avresan mot Hamneskär och fyren Pater Noster.

Lisa Enroth
Foto: Ola Kjelbye

Lisas filmintresse är stort och som medlem i den lokala filmföreningen i sin hemstad försöker hon lägga arbetsschemat så gott det går efter filmutbudet. Kontrasterna mellan arbetet inom den hårt belastade sjukvården och den totala ensamheten ute på Pater Noster blir stora. Den psykiska påfrestningen som total isolering innebär har varit en viktig aspekt i urvalsprocessen, och på Göteborg Film Festival har arbetet med att gå igenom de många ansökningarna varit omfattande. Det stora söktrycket gjorde att festivalen fick sätta till extra resurser för att hinna med.

– Vi är helt överväldigade och väldigt glada över det stora intresset och alla ansökningar som inkommit från hela världen. Att välja en person bland 12 000 ansökningar var inte lätt, men Lisa gjorde ett starkt intryck på oss redan med sitt brev. De intervjuer och tester som hon sedan fick genomgå stärkte vår bild av henne som den rätta kandidaten. Det känns i denna tid extra roligt att kunna ge denna upplevelse till en av alla hjältar i vården som kämpar mot Covid-19, säger Mirja Wester, VD Göteborg Film Festival.

Publik från hela världen erbjuds nu att följa Lisas upplevelser genom en videodagbok som publiceras dagligen på The Isolated Cinema

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen